Internetowa Giełda Towarowa NetBrokers jest największą w Polsce platformą skierowaną do firm działających na rynku rolno-spożywczym.  
 
 
wersja polska
wersja angielska
wersja rosyjska
 
Tabela ofert
 Kod firmy:
 ID:
 Hasło:
Wejście Rejestracja
   
 
  | O firmie | Cennik | Reklama | Informacje prasowe | Instrukcja obsługi | Kontakt | Charakterystyka Tabeli Ofert |
 
   
 
Miejsce na Twoją
reklamę
Miejsce na Twoją
reklamę
 
 
      Wyświetlanie wyników: 10 25 50 wszystkie                waluty online: [Bankier.pl]
 
 
 
    Dział Handlowy:  Gadu-Gadu 4997525 | wstecz | dalej | na dół | strona główna | administrator |     
 
 
Unia Europejska
  Wspólna Polityka Rolna
- Informacje ogólne
- Dopłaty bezpośrednie
- WPR na lata 2014-2020
- Płatności bezpośrednie

-

Handel zagraniczny
- Portal UE
   
Rynki towarowe
  Mięso
- Notowania
- Notowania rynków zagranicznych
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW: [ wieprzowina, wolowina, drób, baranina ]
  Zboże
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Pasze
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Owoce i warzywa
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Mleko
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Cukier
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Prognozy
- Ogólne,    Mięso
- Zboże,      Mleko
  Wykresy cen towarów
- Wykresy z tabeli NetBrokers
   
Wokół rynków
- Środki ochrony roślin [10]
- Pasze i dodatki [37]
- Przyprawy i osłonki [19]
- Maszyny i urządzenia [27]
- Usługi transportowe [74]
- Wędliny [14]
- Magazyny, chłodnie, itp. [44]
   
 
 
Komentarze i analizy - Rynek zboża
www.netb.pl
2021-09-13
Piekarstwo kraftowe w Polsce prężnie się rozwija

Polskie piekarstwo zmienia się z roku na rok, a autorskie kraftowe pieczywo nie ustępuje w niczym światowemu – mówią organizatorzy konkursu na wypiek chleba Master Baker.

Naukowcy, poszukując sposobów na jak najdłuższe życie w jak najlepszej kondycji zdrowotnej, zalecają, aby osoby dorosłe spożywały 75g mąki pełnoziarnistej dziennie (źródło Fuldkorn).

Spożycie pieczywa w Polsce
Według GUS statystycznie Polacy spożywają tak mało pieczywa, że przechodząc z dnia na dzień na chleb pełnoziarnisty wciąż nie dostarczaliby rekomendowanej ilości błonnika – podają organizatorzy konkursu na wypiek chleba Master Baker.

Jak przytaczają, w roku 2020 spożywaliśmy przeciętnie 2,75kg chleba miesięcznie, co daje ok. 91 gramów chleba dziennie, na które - zależnie od receptury - przypadałoby przeciętnie 55g mąki pełnoziarnistej.

– Mąki pełnoziarniste z różnych zbóż mają różną zawartość otrąb, wobec tego chleb pełnoziarnisty z pszenicy konsumpcyjnej konwencjonalnej i chleb pełnoziarnisty z ekologicznej pszenicy okrągłoziarnowej vel Trispa wykonany z tej samej receptury będą zawierały różne ilości błonnika pokarmowego na zdecydowaną korzyść Trispy. Podobnie przeważa ekologiczne, pierwotne żyto – krzyca nad żytem konwencjonalnym. W zależności od porównywanych partii, odmiany i jakości ziarna, jakości przemiału, chłonności wody i samej receptury różnice w ilości otrąb potrafią być wielokrotne, dlatego chleb nazywany pełnoziarnistym z jednej piekarni może dostarczać zupełnie inną ilość błonnika niż z drugiej. Konsument chcący odżywiać się zdrowo aż takich szczegółów nie musi znać pod warunkiem, że dla pieczywa zostanie wprowadzone obowiązkowe oznaczenie % referencyjnej wartości spożycia otrąb (%RWS). Obecne, dramatycznie niskie spożycie chleba w połączeniu z niską wartością odżywczą pieczywa to narodowa tragedia, z której wynikają kolejno nadwaga, otyłość, a z tego dalsze powikłania i choroby Polaków. Musimy przekonać społeczeństwo do pieczywa prozdrowotnego, a to z kolei musi zacząć być naprawdę smakowite i w rozmaitym asortymencie – tylko wówczas tzw. ”razowce” mogą stać się chlebem powszednim – przekonują organizatorzy konkursu na wypiek chleba.

Na piekarzu spoczywa odpowiedzialność dbania o jakość surowców, ich pochodzenie, ale to jednak konsument musi zacząć domagać się rzetelnych informacji od piekarza na temat surowców, wówczas piekarz zacznie wymagać rzetelnych informacji od młynarza i rolnika.

Piekarstwo kraftowe
– Polskie piekarstwo zmienia się z roku na rok, autorskie „craftowe” pieczywo nie ustępuje w niczym światowemu. Dostęp do mediów społecznościowych to ciągła wymiana wiedzy i doświadczeń między piekarzami z całego świata. Pojawiło się wiele mikropiekarni, piekarni butikowych zakładanych przez pasjonatów chleba, nie obawiających się eksperymentować, samodzielnie wytwarzając na kompaktowych młynkach żarnowych specjalne mieszanki mąk wzbogacane o zboża rzekome, rośliny strączkowe, zioła, suszone warzywa, owoce, kwiaty... dzięki czemu konsumenci mają do wyboru coraz bardziej różnorodny asortyment pieczywa – mówią.

Ceny autorskiego pieczywa nie należą jednak do niskich, dlatego coraz więcej osób podejmuje się amatorsko wypiekać niebanalne chleby w domach, także na sprzedaż w ramach legalnej, zarejestrowanej domowej produkcji spożywczej. Skupieni wokół facebookowej grupy „Domowy Piekarz” – jednego z patronów medialnych konkursu Master Baker, wyszukują dostawców zbóż, wytwarzają samodzielnie mąki na kompaktowych młynkach żarnowych i wypiekają wspaniałe chleby. To wszystko bardzo korzystne zmiany, ponieważ oddziałują wprost na polskie rolnictwo – m. in. na zwiększenie różnorodności hodowli zbóż, obszarów upraw certyfikowanych, dostaw bezpośrednich oraz rolniczego handlu detalicznego.

Źródło: portalspozywczy.pl

 
 
 
Interia.pl
-Plony słonecznika na Ukrainie wyższe niż przed rokiem
-Piekarstwo kraftowe w Polsce prężnie się rozwija
-Sytuacja na rynku zbóż coraz bardziej napięta
-Zboża 23.08.2021
-Enata Bread: Potrzebne są ułatwienia w oddawaniu żywności
-Pogoda pozwoliła wielu rolnikom dokończyć żniwa
-Drożeją chleb i mąka. Dlaczego?
-Pszenica konsumpcyjna nawet po 1000 zł/t
-Wzrosty cen zbóż na rynkach światowych
-Dostawca konopi do piwa i wódki BUH osiągnął cel emisyjny w 6 godz.
-Jak będą promowane przetwory zbożowe w najbliższych latach?
-Zielony Ład budzi niepokój producentów zbóż
-Tegoroczne zbiory rzepaku zapowiadają się bardzo dobrze
-Raport o roślinnych alternatywach: trendy, rynek, konsument


 
Archiwum
- Wrzesień 2021
 
Archiwum roczne
2007
I II III IV
V VI VII VIII
IX X XI XII
2006
I II III IV
V VI VII VIII
IX X XI XII
2005
I II III IV
V VI VII VIII
IX X XI XII
2004
I IX X XI
XII - - -
 
 
    Dział Handlowy:  Gadu-Gadu 4997525 | wstecz | dalej | do góry | strona główna | administrator | 

   
 
 
E-mail: biuro@netb.pl,   Telefon: +48 12 687-55-00,  Faks: +48 12 395-32-76; +48 12 687-55-01.
 
  NetBrokers Sp. z o.o. dokładając wszelkich starań, aby informacje zamieszczone na poniższych stronach były kompletne i zgodne z prawdą, nie jest jednak w stanie zagwarantować ich poprawnosci i nie ponosi żadnej odpowiedzialnosci za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.