Zakłady mleczarskie monitorowane w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 01–07.01.2021 r. masło w blokach zbywały przeciętnie po 15,34 zł/kg, o 1,3 proc. drożej niż tydzień wcześniej i o 4,3 proc. drożej niż przed miesiącem.
Masło konfekcjonowane sprzedawano po 16,34 zł/kg (3,27 zł za 200 gramową kostkę), o 0,3 proc. drożej niż w poprzednim tygodniu i o 0,65 proc. drożej niż miesiąc wcześniej. Masło w blokach było o 2,1 proc. droższe niż przed rokiem, a masło konfekcjonowane –o 3,2 proc. tańsze.
Cena zbytu OMP wyniosła 10,09 zł/kg i była o 1,8 proc. wyższa niż tydzień wcześniej i o 2,7 proc. wyższa niż przed miesiącem. Za pełne mleko w proszku płacono 12,83 zł/kg, o 3,1 proc. więcej niż w poprzednim notowaniu i o 7,9 proc. więcej niż miesiąc wcześniej. W porównaniu z cenami sprzed roku OMP było tańsze o 8,0 proc., a PMP droższe o 1,3 proc.
Ser Gouda zbywano przeciętnie po 14,46 zł/kg, o 1,3 proc. taniej niż przed tygodniem i o 0,3 proc. taniej niż przed miesiącem. Cena sera Edamskiego wyniosła 13,61 zł/kg i była o 1,6 proc. niższa od notowanej w poprzednim tygodniu i o 1,2 proc. niższa niż miesiąc wcześniej. Ser Gouda był o 0,4 proc. tańszy niż przed rokiem, a ser Edamski o 3,7 proc. tańszy.
Źródło: portalspożywczy.pl/MRiRW
|